Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν, πέταξε πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές – 100 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ

Author

Categories

Share

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στην Τουρκία και επισκέφθηκε τις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές.

Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε στη βάση του Ιντσιρλίκ ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Λίγο μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και έκαναν αυτοψία τις σεισμόπληκτες περιοχές και συγκεκριμένα στη Χατάι.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα στην Τουρκία τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Στη βάση του Ιντσιρλίκ σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες, που διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μάλιστα να διακρίνεται να μεταφέρει κούτες.

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του αναφέρει πως ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τρόπους βοήθειας πως τις περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τους κατοίκους τους που έρχονται κάθε ημέρα όλο και πιο κοντά στην βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν ότι θα συζητηθούν και πολιτικές εξελίξεις.

Ο σεισμός είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη σύγχρονη Τουρκία και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 40.689 νεκρούς μόνο σε μία χώρα.

«Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους που συντονίζουν την αμερικανική βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί το βράδυ στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί αύριο, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις συνομιλίες αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα της καθυστέρησης των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για προσχώρηση στο NATO, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share