Συναγερμός για τους παγετώνες – Λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ, κίνδυνος για 2 δισ. ανθρώπους

Author

Categories

Share

Συναγερμό σημαίνουν οι επιστήμονες για τους παγετώνες στα Ιμαλάια, οι οποίοι λιώνουν με ρυθμούς πιο γρήγορους από ποτέ.

Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας να προκαλέσουν επικίνδυνες πλημμύρες αλλά και έλλειψη νερού για τους σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση.

Από το 2011 ως το 2020 οι παγετώνες έλιωναν κατά 65% πιο γρήγορα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση αυτή του International Center for Integrated Mountain Development (ICIMOD).

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι θα λιώσουν, αυτό το γνωρίζαμε. Αλλά αυτό που είναι απρόσμενο και ανησυχητικό είναι η ταχύτητα» με την οποία λιώνουν, δήλωσε ο βασικός συντάκτης της έρευνας ο Φίλιπους Ουέστερ.

«Γίνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε», εξήγησε. «Χάνουμε τους παγετώνες και θα τους χάσουμε σε 100 χρόνια», τόνισε.

Οι παγετώνες της περιοχής του Χίντου Κους και των Ιμαλαΐων, οι οποίοι εκτείνονται σε 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Κίνα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, το Νεπάλ και το Πακιστάν—είναι κρίσιμης σημασίας για περίπου 240 εκατ. ανθρώπους στις ορεινές περιοχές καθώς και για 1,65 δισ. άλλους στις κοιλάδες κάτω από τα βουνά.

Με βάση την τρέχουσα εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι παγετώνες ενδέχεται να χάσουν έως και το 80% του όγκου τους ως το τέλος του αιώνα, εκτίμησε ο ICIMOD, ένας διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Νεπάλ, στον οποίο μέλη είναι επίσης το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Κίνα, η Ινδία, η Μιανμάρ και το Πακιστάν.

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους τροφοδοτούν 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς παγκοσμίως – ανάμεσά τους ο Γάγγης, ο Κίτρινος Ποταμός, ο Μεκόνγκ, ο Ινδός και ο Ιραουάντι – και προσφέρουν έμμεσα ή άμεσα τροφή, ενέργεια και έσοδα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία εξαρτώνται από το νερό που προέρχεται από τους παγετώνες και το χιόνι. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τις επιπτώσεις από την απώλεια αυτής της κρυόσφαιρας», τόνισε η Ιζαμπέλα Κοζιέλ αντιπρόεδρος του ICIMOD.

Ακόμη κι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, οι παγετώνες θα χάσουν από το ένα τρίτο ως τον μισό όγκο τους ως το 2100, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθεί άμεσα κλιματική δράση», υπογράμμισε ο Ουέστερ. «Κάθε μικρή άνοδος (της θερμοκρασίας) θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και πρέπει πραγματικά να εργαστούμε για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share