ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητή η επιλογή Μητσοτάκη να μην προστατέψει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Author

Categories

Share

Την αποδοχή της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αναστείλει τους πλειστηριασμούς, ζητούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένης της συνθήκης, είναι να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Δεν το κάνει όμως, γιατί η συνειδητή πολιτική επιλογή του είναι η ρευστοποίηση των περιουσιών, έτσι αντιμετώπισε εξαρχής το πρόβλημα των κόκκινων δανείων» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συνολική πρόταση για να μπορούν να ρυθμίζονται τα δάνεια, οι πολίτες να εξυπηρετούν τις δόσεις τους και προφανώς να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας με νόμο», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια αισχροκέρδεια και να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδης φορολόγηση των ενεργειών των funds».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα επεσήμανε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας απελευθερώθηκαν με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 καταργώντας οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Το γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών, και πρώτων λαϊκών κατοικιών, είναι αποτέλεσμα αυτής της επιλογής».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας ακόμα τους χειρισμούς της κυβέρνησης λένε ότι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα «αφορούσε τον εξωδικαστικό μηχανισμό της, δηλαδή ένα πλαίσιο το οποίο δεν δεσμεύει ούτε τις τράπεζες ούτε τα funds, ούτε για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ούτε για να δεχτούν μία ρύθμιση. Κατ’ ουσία δεν μπορούν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οδηγούνται σε fast track πλειστηριασμούς χωρίς καμία προστασία».

Η τρίτη κακή επιλογή έχει να κάνει με το γεγονός «μεταβιβάζονται τα δάνεια στα funds με νόμο του 2003, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη -ξαφνικά ο δανειολήπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πλειστηριασμό χωρίς καν να έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης– και κυρίως οι όποιες πράξεις των funds να γίνονται αφορολόγητες. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να είναι αφορολόγητες οι πράξεις των funds».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε ότι ένα κόμμα που χρωστάει 400 εκατ. στις τράπεζες -και κανείς δεν λέει κουβέντα- να επιτρέπει στα funds να πλειστηριάζουν σπίτια για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ».

«Είναι δηλαδή στρατηγικοί κακοπληρωτές όσοι πήραν ένα δάνειο και η δόση ανέβηκε στο Θεό και δε μπορούν να πληρώσουν και όχι ο κ. Μητσοτάκης που πήρε το χρέος της ΝΔ στα 200 εκατ. και σε επτά χρόνια το διπλασίασε;», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share