Τέλος Μαρτίου στη Νέα Ζηλανδία το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech

Author

Categories

Share

Η Νέα Ζηλανδία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που ενέκριναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού. Μόνο που θα παραλάβει τις δόσεις τον Μάρτιο!

Η Νέα Ζηλανδία έγινε, επίσης, άλλη μια χώρα που «φωνάζει» κατά του “εμβολιαστικού εθνικισμού”, ο οποίος ίσως να καθυστερήσει τις διεθνείς παραδόσεις εμβολίων κατά της covid-19. Η προειδοποίηση αυτή ήρθε αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε υπό όρους τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι αναμένει τα εμβόλια αυτά να φτάσουν στη χώρα στο τέλος Μαρτίου, όμως εξέφρασε την ανησυχία της για τις προσπάθειες περιορισμού των εξαγωγών.

Click4more ΠΟΥ – Κορονοϊός: Ο «εθνικισμός των εμβολίων» βάζει εμπόδια στο τέλος της πανδημίας

“Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να υπάρξει διανομή (των εμβολίων κατά της covid-19) σε όλο τον πλανήτη”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Οπότε είναι προς το συμφέρον όλων να δούμε τα εμβολιαστικά προγράμματα να ξεκινούν σε άλλες χώρες”, πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Με τις εμβολιαστικές εκστρατείες να έχουν ήδη ξεκινήσει σε δεκάδες χώρες, αυξάνεται η πίεση στην Άρντερν να αρχίσει ο εμβολιασμός και στη Νέα Ζηλανδία, αν και η χώρα έχει σχεδόν εξαλείψει τον κορονοϊό στο έδαφός της.

Η έγκριση υπό όρους του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού, εξήγησε η Άρντερν.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά της covid-19 οι πιο ευάλωτοι, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες θα ακολουθήσουν μετά το δεύτερο μισό του έτους.

Click4more Κορονοϊός: Έξι μήνες ανοσία για όσους νόσησαν σύμφωνα με νέα έρευνα

“Έχω δηλώσει ότι το 2021 είναι το έτος του εμβολίου. Πρόκειται για ένα ετήσιο πρόγραμμα το οποίο μόλις ξεκινάμε. Δεν γίνεται αγώνας για το ποιος θα είναι πρώτος, αλλά για να διασφαλίσουμε την ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους Νεοζηλανδούς”, υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Οι επικριτές της Άρντερν καταγγέλλουν ότι η Νέα Ζηλανδία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αν και η ίδια η πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η χώρα θα βρίσκεται πρώτη στη σειρά για να λάβει εμβόλια κατά της covid-19.

Η Άρντερν κάλεσε τους Νεοζηλανδούς να εμβολιαστούν κατά της covid-19 μόλις είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. “Φυσικά και θα εμβολιαστώ, τα μέλη της οικογένειάς μου θα εμβολιαστούν. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκομαι μεταξύ αυτών που έχουν προτεραιότητα”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share