Τι προβλέπει η διπλή ρύθμιση (αναβίωση και νέα) οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Author

Categories

Share

Την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 72 έως και των 120 δόσεων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ επίσης θεσπίζεται μία ακόμη δυνατότητα ρύθμισης για όλους εκείνους που κράτησαν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις, ωστόσο παράλληλα λόγω της πανδημίας, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του υψηλού πληθωρισμού, δημιουργήθηκαν νέα χρέη.

Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες σε Εφορία-Ταμεία ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο.

· Για όσους έχουν απωλέσει ρυθμίσεις χρεών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας δυο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023 την τρέχουσα και μια επιπλέον που θα αποσβέσει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Επίσης όπως τονίστηκε ποσά που είναι υπερείσπραξη αποσβαίνουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που απολέσθησαν μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα σχετικά ευεγερτήματα (ασφαλιστική ενημερότητα).

· Για όλους εκείνους τους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες οφειλές υποχρεώσεις την 1η Νοεμβρίου του 2021 και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 12 δόσεις ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 24 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες πάγιες ρυθμίσεις εφόσον αυτές περιλαμβάνουν νέες οφειλές (από 1η Νοεμβρίου του 2021).

Τέλος ανακοινώθηκε ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα προβλέπεται πλέον υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης του αλγόριθμου. Θα απαιτείται δημόσια ανάρτηση. Άρνηση φορέων σε ρύθμιση θα πρέπει να τεκμηριώνεται. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής ώστε να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή (π.χ. ένα στεγαστικό). Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλές, όπως οι οφειλές υπέρ τρίτων. Καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης (στο 3%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share