Το Ισραήλ αναγνώρισε το Κόσοβο και η Σερβία… ρίχνει «άκυρο» στη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Author

Categories

Share

Η Σερβία αναβάλλει προς το παρόν τη μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η χώρα είχε δεσμευτεί γι αυτό για με την υπογραφή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020, και θα έπρεπε να το πραγματοποιήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει και το Βελιγράδι δεν υλοποίησε την δέσμευση που ανέλαβε. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει την στάση της και όπως όλα δείχνουν το θέμα θα μπει, προσωρινά τουλάχιστον, στο αρχείο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Σερβία θα ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με γνώμονα τα συμφέροντά της». Ο Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι για την ώρα δεν προγραμματίζεται η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα πολιτικά δεδομένα που ίσχυαν όταν υπεγράφη η Συμφωνία της Ουάσιγκτον.

Δυσαρέσκεια και… αντίποινα για την αναγνώριση του Κοσόβου

«Τα συμφέροντα της Σερβίας έχουν αλλάξει από την στιγμή που το Ισραήλ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Θα λάβουμε αποφάσεις στο μέλλον με σεβασμό στη φιλία προς το Ισραήλ, αλλά πρωτίστως σεβόμενοι τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

Το Κόσοβο και το Ισραήλ προχώρησαν στην αλληλοαναγνώριση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και η πρεσβεία του Κοσόβου εδρεύει στην Ιερουσαλήμ. Η εξέλιξη αυτή αποτελούσε επίσης μέρος της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, προκάλεσε, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι και αποτέλεσε αφορμή για να μην υλοποιήσει η Σερβία την δέσμευση της για την μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία της Ουάσιγκτον αφορούσε κυρίως την σύναψη οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και την Σερβία, αλλά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε και το ζήτημα του Ισραήλ. Η Συμφωνία αυτή δεν έχει διεθνή νομική υπόσταση και αποτελεί στην ουσία μία δήλωση προθέσεων που υπεγράφη, ξεχωριστά, από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, η Σερβία δεν έχει καμία υποχρέωση να την εφαρμόσει και στο θέμα της μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ μπορεί πάντα να επικαλεστεί την στάση της ΕΕ με δεδομένο ότι έχει καθεστώς χώρας προς ένταξη και οφείλει να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική των Βρυξελών.

Από την άλλη ωστόσο οι ΗΠΑ, παρά την αλλαγή της εξουσίας και την αποχώρηση Τραμπ, επιμένουν ότι η Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share