Το ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής

Author

Categories

Share

Το ΝΑΤΟ δεν θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου), όπως ξεκαθάρισε σήμερα Δευτέρα (19.6.2023) ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν συζητούμε μια επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία. Αυτό που συζητούμε είναι πώς θα φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διαβουλεύσεις σε εξέλιξη και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές», όπως έδειξε η Συμμαχία με την πρόσκληση προς την Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ισχύει επίσης «αυτό που είπαμε ήδη το 2008, ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Ρωσίας, αλλά των συμμάχων να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και η Ρωσία δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

«Η ειρήνη, προκειμένου να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη. Και δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει πάγωμα της διένεξης και αποδοχή μιας συμφωνίας υπαγορευμένης από τη Ρωσία», τόνισε, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τόσο ο κ. Στόλτενμπεργκ όσο και ο κ. Σολτς τόνισαν ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, αλλά επισήμαναν εμφατικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο».

Ο καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να κρατήσει ακόμη για καιρό. «Προετοιμαζόμαστε για αυτό και προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας σε αυτή την υπόθεση. Θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share