Τοιχογραφία με τον «πρόγονο» της πίτσας ανακαλύφθηκε σε σπίτι στην Πομπηία

Author

Categories

Share

Τοιχογραφία που αναπαριστά κάτι σαν πίτσα ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός σπιτιού στην Πομπηία, ανακοίνωσε σήμερα (27.6.2023) το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, καθώς οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον πιθανό… πρόγονο του διάσημου φαγητού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως η «πίτσα» που διακρίνεται στην τοιχογραφία δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί, είναι ένα είδος ζύμης που μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο.

Τεχνικά δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα αφού της λείπουν χαρακτηριστικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, όμως αυτό που βρέθηκε στην Πομπηία «μπορεί να είναι ο μακρινός πρόγονος» της σύγχρονης πίτσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο από την ανακάλυψη:

Η Πομπηία, που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, βρίσκεται μόλις 23 χλμ. από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πόλη που είναι η πατρίδα της ιταλικής πίτσας, ένα φαγητό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύεται από την Unesco.

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην τραπεζαρία ενός σπιτιού δίπλα στο οποίο βρισκόταν ένα αρτοποιείο, που είχε εν μέρει ανασκαφεί τον 19ο αιώνα και όπου οι ανασκαφές ξανάρχισαν τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στον χώρο της Πομπηίας, που ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα, σημειώνεται τελευταία έντονη αρχαιολογική δραστηριότητα έπειτα από χρόνια παρακμής και παραμέλησης, χάρη κυρίως σε ένα σχέδιο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share