Τουρκία: Από τις 27 Απριλίου ξεκινούν να ψηφίζουν οι πολίτες του εξωτερικού στις εκλογές της 14 Μαΐου

Author

Categories

Share

Στην Τουρκία οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές της χώρας της 14 Μαΐου, από τις 27 Απριλίου ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η άσκηση του δικαιώματος των πολιτών της Τουρκίας που μένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις εκλογές θα ξεκινήσει στα συνοριακά περάσματα και σε εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό στις 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Τουρκία διεξάγει στις 14 Μαΐου μία από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών. Βάσει του Συντάγματος, αν κανένας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι Τούρκοι πολίτες στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές μεταξύ 20 και 24 Μαΐου, σύμφωνα με το YSK.

Πρόκληση για Ερντογάν

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο 69χρονος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, μια συμμαχία έξι κομμάτων όρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, ως τον κοινό υποψήφιο για να προσπαθήσει να δώσει τέλος στην ηγεμονία Ερντογάν. Μικρότερα κόμματα θέλουν επίσης να ορίσουν δικούς τους υποψηφίους.

Προηγείται ο Κιλιντσάρογλου

Νέες δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που αναμένεται να παίξει τον ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές, θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο ή αν θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share