Τσίπρας: Τους ισχυρούς πρέπει να τους φορολογήσουμε εκτάκτως – Συσπειρωθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ

Author

Categories

Share

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ έκανε σήμερα (01.06.2023) ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο μέγα θέμα των ημερών: τους φόρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τους εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ και τόνισε την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό», κάνοντας λόγο για «κρίσιμο θέμα που αφορά τις ζωές όχι μόνο των εργαζομένων εδώ αλλά όλων των ανθρώπων».

Στις δεύτερες κάλπες, που είναι οι πιο κρίσιμες, «δεν κρίνονται κόμματα και πρόσωπα αλλά κρίνονται οι ζωές μας- το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει έχει να κάνει με ποιο πρόγραμμα και ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, είπε, είναι «ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, ποιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί». Όπως είπε, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αυξήσει τη φορολογία, αλλά την «έμμεση φορολογία», διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.

«Και οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων δεν χτυπάνε ισοτίμως αυτούς που έχουν μεγάλο εισόδημα, αυτούς που έχουν μεσαίο και αυτούς που έχουν μικρό. Κυρίως χτυπάνε αυτούς που έχουν μικρό γιατί οι άλλοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Να λοιπόν, τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πράγματι έκανε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και λεηλάτησε μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και κυρίως των μισθωτών, των εργαζόμενων. Το ζείτε στην τσέπη σας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι «τους ισχυρούς πρέπει να φορολογήσουμε εκτάκτως, όχι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με υγιείς μεθόδους σε μια δύσκολη συνθήκη ανταγωνισμού να έχουν κάποια κέρδη». 

Κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πριν πάνε στην κάλπη «ποιο είναι το ταξικό τους συμφέρον» και σημείωσε ότι το μέλλον με κυβέρνηση ΝΔ θα σημαίνει «πιθανές απολύσεις προκειμένου να μπουν ιδιώτες στην ΕΥΔΑΠ» και «σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού». 

«Ποια θα είναι η προοπτική αυτού του τόπου με μια ανεξέλεγκτη Δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς θέλει να προσανατολίσει την πολιτική της σε μια σκληρή ταξικά κατεύθυνση ενίσχυσης των ισχυρών και λεηλασίας των μεσαίων και των αδύναμων;», συνέχισε, τονίζοντας πως «έχει αξία να δώσουμε τη μάχη να ανατρέψουμε αυτό τον δυσμενή συσχετισμό» και υπενθυμίζοντας ότι στις 25 Ιουνίου έχουμε μια «νέα κάλπη», όχι μια «επανάληψη της προηγούμενης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως θέλει «πολλά κατακερματισμένα κόμματα στην αντιπολίτευση» και όχι «ένα και ισχυρό και προσπαθεί να αποτρέψει την προοπτική όλοι όσοι ήταν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρωθούν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νερό

«Δεν είναι ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση των δημοσίων αγαθών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό είναι μία βασική διαφορά στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια αγαθά που πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σε αυτή τη ζωή.

Αντίθετα, άποψη του πολιτικού μας αντιπάλου του κυρίου Μητσοτάκη είναι ότι ακόμα και το νερό μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό «που ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού».

«Είναι κρίσιμο ο κόσμος να γνωρίζει εάν το νερό θα παραμείνει ως δημόσιο αγαθό ή εάν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του» σημείωσε και τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η κατάργηση της ρυθμιστικής αρχής για το νερό, καθώς δεν έχει νόημα να υπάρχει η ρυθμιστική αρχή για νερό και απόβλητα, εφόσον είναι σε δημόσιο έλεγχο».

«ΣΥΡΙΖΑ ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις εργασιακές σχέσεις και τόνισε πως παρά τις δεδομένες δυσκολίες από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, «δύο είναι τα κόμματα που έχουν σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές σύμβασης εργασίας, τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας», είπε και αναφερόμενος στο προχθεσινό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, τόνισε πως «δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. 57 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα τον τελευταίο χρόνο και αυτό έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίες που κάνει τους ελέγχους αν τηρούνται οι κανόνες».

Το κρίσιμο δίλημμα στις εκλογές είναι, είπε, «αν θα έχουμε την επόμενη μέρα σχέδιο για στήριξη εργαζομένων ή θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω ασυδοσία στη ζούγκλα στο χώρο της εργασίας».

Απηύθυνε δε, έκκληση στους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανατραπεί ο συσχετισμός της 21ης Μαΐου και να έχουν ένα «νικηφόρο αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share