Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της

Author

Categories

Share

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, δήλωσε σήμερα (3.6.2023) ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη.

«Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. 

«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον προηγούμενο μήνα ο Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιμένει για την παράδοση περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης προτού ξεκινήσει την αντεπίθεσή της.

Εδώ και καιρό διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και όπλα, κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων του Κιέβου.

Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας: Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια για την αντεπίθεση

Τα σχέδια της Ουκρανίας για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το «πρωτοφανές» κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ σήμερα.

Από τη Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει στη σημαντικότερη διάσκεψη της Ασίας για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος Σάνγκρι- Λα, ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον Μάιο εναντίον της Ουκρανίας εκτός από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, κυρίως στα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου.

«Βασικός τους στόχος είναι να σταματήσουν την αντεπίθεση και να στοχοθετήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων», εξήγησε. και χαρακτήρισε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία «το τελευταίο της στρατηγικό καταφύγιο» ενώ επεσήμανε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας «ήταν κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικά» έναντι των επιθέσεων.

Για τη Ρωσία «ήταν μεγάλη έκπληξη που είδε ότι η αποτελεσματικότητα (των βαλλιστικών της πυραύλων) ήταν σχεδόν μηδενική μπροστά στα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία λάβαμε από τους εταίρους μας», υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας, την επιθυμία μιας και την πεποίθηση μας ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε. Η Ουκρανία «θα ξεκινήσει την αντεπίθεση με τη φιλοδοξία να απελευθερώσει τα εδάφη μας φέτος», πρόσθεσε.

Ο Χαβρίλοφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας με drones και τις διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος. Στη Ρωσία σημειώνονται «πολλά εσωτερικά γεγονότα τα οποία φυσικά συνδέονται με αυτόν τον πόλεμο», περιορίστηκε να πει. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους μέσα στη Ρωσία που στηρίζουν την Ουκρανία».

Εξάλλου ο Ουκρανός υφυπουργός δήλωσε ότι το Κίεβο αναμένει από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να του παρουσιάσουν λεπτομερή οδικό χάρτη για την ένταξή του στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Βίλνιους, τον Ιούλιο.

«Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρα (…) βήματα να λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές», σχολίασε. «Όχι απλώς μια ένδειξη ότι η πόρτα είναι ανοικτή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει επίσης να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται «σε μεταβατική περίοδο» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τέλος ο Χαβρίλοφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ινδονησίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εδαφών μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share