«Βρυχάται» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες – Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις γύρω περιοχές

Author

Categories

Share

Το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες έχει ξυπνήσει και «βρυχάται» για τα καλά με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους από περιοχές γύρω από τον κρατήρα από τον οποίο εκτοξεύεται λάβα και εκλύονται επιβλαβή αέρια.

Μάλιστα οι αρχές των Φιλιππίνων λένε ότι οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν ίσως χρειαστεί να μείνουν για μήνες μακριά από τα σπίτια τους, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκρήξεις στο ηφαίστειο να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. 

Λάβα ξεπηδά από τον κρατήρα του ηφαιστείου Μαγιόν των Φιλιππίνων, ύψους 2.462 μέτρων, στην περιοχή του οποίου κηρύχθηκε συναγερμός την περασμένη εβδομάδα έπειτα από σεισμικές δονήσεις και εκατοντάδες περιστατικά κατολισθήσεων που παρατηρήθηκαν.

«Βάσει των προηγούμενων εμπειριών μας, η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα μπορεί να επιμείνει για λίγους μήνες» δήλωσε στον ραδιοσταθμό DZMM ο Τερέσιτο Μπακολκόλ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας των Φιλιππίνων, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι που ζουν σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο θα χρειαστεί να παραμείνουν σε κέντρα απομάκρυνσης.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών δείχνουν ότι περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και έχουν καταφύγει σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

Ο Λάρι Γεναρέσας, επικεφαλής κοινότητας στην επαρχία Άλμπεϊ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό DZMM ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα τρόφιμα και πόσιμο νερό για τους απομακρυσθέντες.

Προετοιμάζονται και όσοι μένουν πιο μακριά

Οι αρχές των Φιλιππίνων σημείωσαν ότι ο κόσμος που κατοικεί σε μεγαλύτερη απόσταση από το ηφαίστειο θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθεί από τα σπίτια του, ενώ η αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου για να αποτραπεί τυχόν επιστροφή αυτών που έχουν ήδη απομακρυνθεί.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που απομακρύνθηκαν δεν θα μπορούν να επιστρέψουν έως ότου εκδοθεί οδηγία να το κάνουν», δήλωσε ο διευθυντής της περιφερειακής αστυνομίας Βεστριμούντο Ομπίνκε.

Έχει εκραγεί 50 φορές

Το Μαγιόν, πόλος έλξης τουριστών λόγω του σχεδόν τέλειου κωνικού του σχήματος, βρίσκεται μεταξύ των πιο ενεργών από τα 24 ηφαίστεια των Φιλιππίνων και έχει εκραγεί πάνω από 50 φορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Η πιο καταστροφική του έκρηξη σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1841 όταν μια πόλη θάφτηκε κάτω από τη λάβα και 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share