Υπουργείο Οικονομικών: 5,354 δισ. ευρώ μάς κόστισαν τα swaps Τσακαλώτου

Author

Categories

Share

“Καρφί” από το Υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 για τον πρώην “τσάρο” της οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, το Δημόσιο επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους 5,354 δισ. ευρώ από το 2017 έως και το 2021 εξαιτίας των swaps (σ.σ. συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου), στα οποία είχε προχωρήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη Δευτέρα (05.10.2020), η δαπάνη για τόκους που καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερη, απ΄ ό,τι θα ήταν αν το Δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν είχαν προχωρήσει στη σύναψη των συμφωνιών αυτών.

Μόνο για φέτος ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους εξαιτίας των swaps ύψους 1,69 δισ. ευρώ (τόκοι μετά swap 6,2 δισ. ευρώ – προ swap 4,6 δισ. ευρώ), ενώ για το 2021 η πρόσθετη επιβάρυνση αγγίζει το 1,45 δισ. ευρώ (5,9 δισ. ευρώ μετά swap – 4,47 δισ. ευρώ προ swap).

Οι συμφωνίες swap αφορούν τα διακρατικά δάνεια (GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης (σ.σ. Μνημόνιο). Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor τριμήνου +0,50%), το οποίο στην συνέχεια “κλείδωσε” σε σταθερό (1,45%) μέσω των συμφωνιών αυτών.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share