Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιθέσεις από το Τσέρνομπιλ

Author

Categories

Share

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σήμερα στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας – μεταξύ άλλων – πως η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο Τσέρνομπιλ.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό σε ρωσικά προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ιαπωνίας σε 76 άτομα, επτά τράπεζες και 12 άλλες οντότητες στη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καλύπτουν αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και την κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport.

Το Τόκιο έχει πει επίσης ότι θα αναστείλει για τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο στο Τόκιο μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για έναν ξένο ηγέτη, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ιαπωνία για το ότι ηγήθηκε των ασιατικών χωρών καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις.

“Οι υπεύθυνες χώρες ενώνονται για να προστατεύσουν την ειρήνη. Είμαι ευγνώμων στη χώρα σας για την ηθική θέση της σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, για πραγματική βοήθεια στην Ουκρανία”, είπε ο Ζελένσκι.

“Ήσασταν οι πρώτοι στην Ασία που αρχίσατε πραγματικά να ασκείτε πίεση στη Ρωσία προκειμένου να αποκαταστήσει την ειρήνη, που υποστηρίξατε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και σας προτρέπω να συνεχίσετε να το κάνετε.”

Αντιδρώντας στις κυρώσεις, η Ρωσία, που αποκαλεί τη δράση της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αποσύρθηκε χθες, Τρίτη, από τις συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης με την Ιαπωνία και πάγωσε κοινά οικονομικά σχέδια που συνδέονταν με τις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες.

«Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νέες επιθέσεις στο Τσέρνομπιλ»

Χωρίς να παραθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, ο Ζελένσκι είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν νέες επιθέσεις από τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του τον περασμένο μήνα στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις επιθέσεις τις οποίες όπως είπε σχεδιάζει η Ρωσία.

“Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολλών νέων κρίσεων”, είπε ο Ζελένσκι. “Οι περιβαλλοντικές και διατροφικές προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες.”

Οι βουλευτές χειροκρότησαν στην αρχή των δηλώσεων του τον Ζελένσκι και σηκώθηκαν για να τον χειροκροτήσουν και πάλι στο τέλος σε μια κατάμεστη αίθουσα στην πρώτη τέτοια εκδήλωση για έναν ξένο ηγέτη στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καθόταν στην μπροστινή σειρά δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι και τον υπουργό Άμυνας Νομπούο Κίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share